Sadehayat.com
Sağlıklı mutfaklar için doğal gıda fiyatlarının fazla olmasından yakınılır. Ancak unutulmaması gereken sade ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyenlerin ev ve gıda giderlerinin, sıradan bir aileye göre çok daha az olduğudur.
GDO’lu gıdaların, katkı maddelerinin, deterjanların ciddi ölçüde sağlığı bozan, kanser, kısırlık ve nice hastalıklara sebep olduğu biliniyor. Daha az çeşit, fakat daha kaliteli ve daha sağlıklı gıdalar tüketerek hem dünya nimetlerini israf etmemiş hem de sağlığınıza zarar vermemiş olursunuz.
Sağlıklı ve Ekonomik Alışveriş İpuçları
-
Köylü ve Güvenilir Üreticilerden Alın. Köy pazarlarında tanıştığınız veya güvenilir ürün sattığından emin olduğunuz esnaflardan alışveriş yapın. Eğer istediğiniz ürün bu kişilerde yoksa, onu yememeyi veya kullanmamayı tercih edin. Örneğin doğal ürün satıcınız o hafta köy yumurtası bulamamışsa, o hafta yumurta yemeyin. Alışveriş yaptığınız üreticiyi daha yakından tanıyın, ürünlerini nasıl paketlediğini, nerde ürettirdiğini, kimyasal kullanıp kullanmadığını sorun.
-
Mevsiminde tüketime özen gösterin. Mevsiminde satılan gıdalar hem daha sağlıklı hem de daha ekonomiktir. Dondurulmuş gıdalar veya sera sebzelerini tercih etmeyin. Tekrar edelim, bulamıyorsanız yemeyin. “Günde iki defa yemek ve canın her istediğini yemek israftır”[1] diyen bir Peygamberin (s.a.v) ümmeti olduğumuzu unutmayalım.
-
Mümkün olduğunca üretmeye çalışın. Çalışan kadınların en yakındığı konulardan biri evlerine yeterince vakit ayıramamaktır. Her ne kadar zor olsa da, evinizde ufak sebzeler yetiştirmeniz imkânsız değil. Balkonunuzda, varsa bahçenizde, küçük saksılarda maydanoz, biber, nane gibi sebzeleri yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
-
Alışverişten önce ihtiyaçlarınızı listeleyin. Böylece ihtiyacınızdan fazlasına harcama yapmamış olursunuz.
-
Daha uygun protein kaynaklarını kullanın. Elbette kırmızı etin yeri başkadır. Ancak kırmızı etin aşırı tüketimi hem sağlığa hem de ev ekonomisine zararlı olabilir. Bu nedenle protein ihtiyacınızı mevsiminde balık tüketimi, yumurta, kuru bakliyatlar, ev yapımı yoğurt ile giderebilirsiniz.
-
Dışarıda yemek yemeyin. Sağlığınız ve bütçeniz için uygun bir adım olacaktır.
-
Abur cubur tüketmeyin. Ambalajlı gıdalar içinde masum olan hiçbir ürün yok. Üstelik bu gıdalar bağımlılık yaparak “gereksiz” ve hatta “zararlı” gıdaları daha fazla tüketmenize sebep olacak. Sağlığınız gibi bütçenizi de zorlayacak bir durum.
-
Daha az yiyin! Anneler için korkunç gelebilecek bu uyarının hikmeti aslında şöyle; sağlıklı ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu gıdaları tükettiğiniz zaman, az yiyerek çok fayda görmeniz mümkün. Aksi halde sağlıksız beslenmede, vücut ihtiyaç duyduğu vitaminleri alamayacağı için sürekli açlık hissi yaşamanıza sebep olacaktır.
-
Öğlen atıştırmanızı evden götürün. Çalışan insanlar, güne erken başlayıp kahvaltı edemeden evden çıkanlar öğlen bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissedebilir. Bu durumda en iyi seçim yemeğinizi yanınızda götürmek olacaktır. Eğer vakit bulamıyorsanız hafta sonundan bayatlamayacak atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Sade Mutfak’a göz atabilirsiniz.
-
Artan yemeklerinizi değerlendirmeye çalışın. Sebze yemeklerini kesinlikle ölçülü pişirmeli ve hemen tüketmelisiniz. Aksi halde bayatlayan bu gıdaları tüketmek sağlığınızı bozabilir. Ancak tahıllar ve hamur işleri arttığı zaman değerlendirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin artan ekmeklerinizi buzlukta biriktirip kıtır ekmek veya hamur pizzası yapabilirsiniz.
-
Gezilerinizi değerlendirin. Hafta sonları gezilerinizde, memleket ziyaretlerinizde yerel halktan doğal ürün alışverişi yapın. Hem temiz hem de hesaplı bir alışveriş yapmış olacaksınız.
- Özel hastanelerde tıbbi muayeneler, gereksiz ve ekstra check uplar; deterjan, kozmetik ve parfümler için ayırdığınız bütçeyi sağlıklı gıdalar için kullanın.
Kaynak:eatlocalgrown.com’dan derlenmiştir.
[1] İbn Mace