Home Doğal Yaşam Beslenme Sağlıklı Hazım Sistemi

Sağlıklı Hazım Sistemi

0

01.09.2014_hazim_sistemi

Derleyen: Sümeyra Merve Kılınç (sadehayat.com)

Gıdaları İyi Çiğnemek

Çiğnemek hazmın ilk basamağıdır. Gıdalar diş, dil ve ağızda bulunan sindirim enzimleri tarafından mide için uygun parçalara ayrılır. Böylece gıdaların liflere ve yağlara ayrışması için ilk evre tamamlanmış olur.  Ayrıca çiğnemek, mideyi sindirime hazırlar ve enzimleri aktif hale getirmek için zaman kazandırır. Mide asidi, pankreas enzimleri ve ince bağırsaklar hazım için hazırlıklara başlar.

İyi çiğnemediğiniz takdirde midede gıdaları sindiremez. Sindirilemeyen gıdalar vücutta çürür ve metabolik atık oluşturur. Metabolik atıklar çoğalınca vücutta eklem hastalıkları ve parazitler oluşur. Ayrıca gıdalar tam sindirilemediği için kronik yorgunluk ve vitaminsizlik görülür.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) gıdaları en az 21 defa çiğnemeyi önerirdi. Eski tıpta büyüklerimiz az çiğnemenin deliliğe sebep olduğunu söylemişlerdir.

Sindirim Sistemini Tanımak

Ağızdaki sindirimi takip eden basamak mide sindirimidir. Midede yeterli miktarda mide asidi üretilir (hidroklorik asit) ve böylece proteinler parçalanır. Mide asidi yetersizse bu süreç tamamlanamaz ve proteinler sindirilemez, vitamin emilimi gerçekleşmez. Örneğin B12 vitamini mide asidi az olduğu zaman emilemez.

Mide asidi yaşlı ve hasta kişilerde, A kan gruplarında düşüktür. AB kan gruplarında ise mide asidi az değil, fakat mide hassas bir organdır.  Mide asidinin düşük olması hem gıdaların sindirimin zor olmasına hem de zararlı bakterilerin oluşumu için ortam hazırlanmasına sebep olur. (H.Pylori) Hazımsızlık ise eklem hastalıklarına, diyabete, tansiyon problemlerine, kalp çarpıntılarına, reflü ve gastrite, cilt hastalıklarına sebep olabilir.[1]

Bazı kişilerde ise sadece mide asidi yetersizliğinden değil, pankreas ve karaciğer enzimlerinin yetersiz üretiminden ötürü hazımsızlık olabilir. Bu durum ciddi rahatsızlıkların başlangıcı olabilir. Geleneksel Tıp eğitimi almış uzman bir hekime baş vurmanızı öneririz.

Ağız- Mide ve Bağırsak Florası Sağlığı

Mide ve bağırsak folarsının sağlıklı olması, hazım sisteminin iyi çalışması için son derece önemlidir. Tıbbi ilaçlar (özellikle antibiyotikler), kimyasal deterjanlar, diş macunları, vücut bakım ürünleri, şampuanlar, sabunlar, katkılı gıdalar bağırsak, mide, ağız ve cilt florasını önemli ölçüde bozar. Bu durumda yeteri kadar sindirilemeyen gıdalar bağırsaklara iner. Bağırsaklarda oluşan gaz zamanla bağırsak gözeneklerini büyütür ve hazım olmamış zararlı maddelerin bağırsak yoluyla kana karışmasına neden olur. Bugün yapılan bilimsel araştırmalar bağırsak florasının bozulması ile depresyon, otizm, davranış bozuklukları gibi rahatsızlıklar arasında ilişki kurmaktadır.

Ağız, mide ve bağırsak sağlığı için diş macunu ve antibiyotik kullanmayıp; ev yapımı sirke, turşu, yoğurt ve kefir tüketebilirsiniz.

Kaynaklar:

  1. whfoods.com
  2. Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012

[1]Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012

 

NO COMMENTS

Exit mobile version