Home Doğal Yaşam Plastiklerde Diabet Riski

Plastiklerde Diabet Riski

0

(Sadehayat.com)

İsveçli araştırmacılar; sabunlarda, losyonlarda, plastik ve oyuncaklarda bulunan  ftalatların kanda yüksek seviyede bulunmasının, yetişkinler arasında tip 2 diabet riskini iki kat arttırdığını belirtiyor.

Uppsala Üniversitesi, Çevresel Tıp bölümünden Doç.Dr.Monica Lind: “Çalışmalarımız, belirli çevresel kimyasalların diabete sebep olduğu hipotezini desteklemektedir” diyor ve sözlerine ekliyor; “Çoğu insan günlük yaşamında plastikler, kozmetik parfümeri ve vücut bakım ürünleri vasıtasıyla fitalatlarla temas halinde bulunuyor.”

Bu çalışmadan; “Plastik kullanımı azaltılmalı ve parfümsüz vücut bakım ürünleri seçilmeli” anlamı çıkıyor.

Kandaki ftalat miktarı ve kan şekeri değerleri arasında  ilişki bulundu. Bir başka değişle kanda ftalat seviyesi yüksek olan kişilerde az olanlara kıyasla diabet riskinin iki kat fazla olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar ftalatların insülin üretimine engel olduğunu söylüyor. İnsülin; enerji üretimi için,kan şekerinin vücut hücrelerine dağıtılmasına yardımcı bir tür hormon. İnsülin hormonunun hiç salgılanmaması veya çok az miktarda salgılanması durumunda kanda şeker oranı yükseliyor ve diabet için ortam oluşuyor.

Yapılan diğer araştırmalarda ftalatların östrojen hormonunu taklit ederek vücutta hormonal bozukluklara yol açtığı, erkeklerde göğüs büyümesi ve kısırlık problemleri oluşturduğu tespit edildi.

Amerika Gıda ve İlaç Kurulu’ndan  (FDA) alınan bilgiye göre ftalatlar yüzlerce üründe kullanılıyor. Oyuncaklar, vinil yer döşemeleri, duvar kağıtları, deterjanlar, vücut bakım ürünleri, ojeler, saç spreyleri, şampuanlar, gıda ambalajları, makine yağları, kan torbaları ve tüpleri, ilaçlar bunlardan sadece bir kaçı.

Birçok kimyasal tüketiciye sunulmadan önce sağlık için olası zararları hakkında hiçbir teste tabi tutulmuyor. Bu da zararları tam olarak anlaşılmamış bir çok kimyasalın günlük yaşantımızda bulunuyor olması anlamına geliyor.

Çevresel Çalışma Grubuna göre; ftalatsız ürün seçme imkanı hemen hemen yok. Kimyasalların farkına varan tüketiciler içinse farklı kamufle yöntemleri kullanılıyor. Ürün üzerinde yer alan ‘içindekiler’ kısmı okunamayacak kadar küçük yazılı olabiliyor veya aynı kimyasallar için farklı isimler kullanılıyor. Bazı ürünler ise eksik etiket bilgisi içeriyor.

Kozmetikte, vücut bakım ürünlerinde, katı hava spreylerinde, kokulu deterjanlar, temizleyiciler ve mumlarda ve daha pek çok üründe bulunan kimyasallardan bazıları şunlar: mono-metil fitalat(MMP), mono-etil fitalat(MEP), mono-isobutil fitalat(MiBP), di-metil fitalat(DMP), di-etil fitalat(DEP) ve di-isobutil fitalat(DiBP).

NO COMMENTS

Exit mobile version