Çeviren: Sümeyra Merve Kılınç (sadehayat.com)
Aziz Hildegard von Bingen, 1098-1179 yılları arasında Almanya’da yaşadı. Din, bilim ve tıp alanında eserler kaleme aldı ve hayatı boyunca insanlara yardım etti. Özellikle sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda çalışan Bingen’in tıbbi bitkiler üzerine de eserleri bulunmaktadır.
Sağlıklı Bir Hayat için von Bingen’den Öğütler:
-
Ruhunuzu besleyin.
- İnançlarınıza ve dininize uygun bir hayat sürün,
- Yeteneklerinizi geliştirin,
- Tembel olmayın.
- Arınma yöntemlerini düzenli şekilde uygulayın. Kan alma tedavisi, pelinotu şerbeti kürü, oruç ve vücut temizlikleri uygulayın.
- Beden, ruh ve zihin sağlığınıza dikkat edin. 4 beden sıvısının (kan, safra, balgam ve sevda) dengeli olması önemlidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları beden sıvılarınızın dengesini bozar.
- Amacınıza uygun ve elinizdekilerden “razı” bir hayat sürün.
- İyi niyetli ve pozitif düşünceli olun.
Sağlıklı Beslenme
Gıdalar “iyileştirici” etkilerine göre sınıflandırılırlar:
Sağlıklı yemekler: bakliyatlar, tereyağı, tatlı yer fıstığı, rezene, baharatlar, yulaf, zeytinyağlı ve sirkeli salata, bal, havuç, balkabağı, badem, turp, rafine edilmemiş şeker, kırmızı pancar, sirke ve pişmiş soğan.
Sağlıklı Etler: koyun, keçi, dana, kümes hayvanları, balık.
Sağlıklı Meyveler: Elma, pişmiş kayısı, böğürtlen, vişne, üzüm, hurma, ahududu, kuş üzümü, kızılcık, dur, pişmiş ayva, turunçgiller (portakal, mandalina, grayfurt)
Sağlıklı İçecekler: Taze kahve, sulandırılmış meyve suyu, rezene suyu, kuşburnu çayı, adaçayı, keçi sütü.
Sağlıklı Baharatlar ve Bitkiler: Nane, papatya, ısırganotu, su teresi, yılan otu kökü, pisilyum, havlıcan, sarımsak, lavanta, yabani kereviz, haşhaş, kimyon, muskat cevizi, karanfil, maydanoz, yabani kekik, adaçayı, solucan otu, civanperçemi, tarçın, meyan kökü.
Von Binger’e Göre Ne zaman ve Nasıl Yemeliyiz?
Midenizin ısınması ve hazım için uygun ortamın oluşması için ilk yemeğiniz sıcak yemek olmalı. Örneğin kahvaltınızda kızarmış tereyağlı tam buğday ekmeği ve sıcak rezene çayı veya taze kahve tüketebilirsiniz.
Uyanır uyanmaz yemek yememelisiniz. Kahvaltı için en uygun vakit uyandıktan 2-3 saat sonrasıdır. Yalnızca hasta ve zayıf bünyeli kişiler güç kazanmak için daha erken kahvaltı yapabilirler.
Yemekten önce rezene tohumu çiğnemek hem hazmı kolaylaştırır, hem de nefesin güzel kokmasını sağlar.
Yemekle birlikte su içmeyin, çok ihtiyaç duyarsanız ölçülü içebilirsiniz.
Çiğ yemek vücuda zarar verebilir. Her gıdanın, tabiatına uygun ölçüde pişirilmesi ve hazım için uygun hale getirilmesi gerekir.
Van Bingen’in en kıymetli bulduğu gıdalar; kabuklu buğday, kestane, rezene ve nohuttur. “Kabuklu buğday sağlıklı beden, iyi bir kan ve mutlu bir yaşantı için esastır”der. Etin, ancak iyi ve sağlıklı beslenmiş, yaşlı olmayan hayvanlardan olunca hazıma uygun olduğunu belirtir. Dana tereyağı ve kaymağının tüketilebileceğini, ancak keçi sütü ve peyniri daha sağlıklı olduğunu söyler. Van Bingen zeytinyağını ilaç olarak görmüş, yemeklerde zeytinyağı yerine kabak çekirdeği veya Ayçiçek yağı önermiştir. (Elbette 1000’li yıllardaki ayçiçek yağları doğaldı!)
Kaynak: http://www.hildegardvonbingen.de