Sümeyra Kılınç(sadehayat.com)
İnançlarımıza göre bir Müslüman konuşmasıyla, giyinişiyle, eliyle, diliyle ve tasarruflarıyla karşısındaki insanı rahatsız etmeyen kişidir. Kuranı Kerim’de sosyal hayatı bu açıdan düzenleyen birçok ayeti kerimeye rastlamak mümkün. Peygamber Efendimiz (sav) de her daim Müslümanları bu konularda uyarmış; kötü ağız kokusu ile mescitlere yaklaşmaktan, sararmış dişlerle dolaşmaktan men etmiştir.
Eski tıpta da nefesin güzel kokması, ruhun temizliğinin ve saflığının bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Hatta Hristiyanlığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde ağız kokusu, günahların cezası olarak görülürmüş. Eski tıp kaynakları incelendiği zaman ağız kokusunu gidermek için gargaralar, zamklar, günlük veya çam sakızları tavsiye edildiği görülür.
Peki neden nefes kötü kokar? Bunun birçok sebebi olabilir. Başlıca etkenler arasında diş çürükleri, sürekli hazımsızlık, safra kesesinde taş veya çamur ve bağırsak florasında bozulma gösterilebilir.
- Diş Çürükleri: Ağızda gözle görülür düzeyde çürük varsa, diş arasında giren gıdalar ve diş çürümesi kötü kokuya neden olabilir. Bu durumlarda ağız kokusu ağız içinden gelir ve ağızda kötü bir tat olur. Aynı zamanda diş macunu kullanımına ve hazır gıda tüketimine bağlı olarak ağız florası bozulur ve zararlı mikroplar artar. Bu durum da diş çürüklerine ve ağız kokusuna yol açabilir. Evet, yanlış duymadınız. Diş macunları diş çürüklerini arttırır.
- Safrada Çamur veya Taş: Sürekli hazımsızlık yaşayan kişilerde safra kesesi çamur veya taş üretebilir. Bu durumlarda ağız kokusu, nefesle birlikte yemek borusundan yükselir. Yani vücudun içinden gelir. Genellikle ter kokusu da ağırdır. Sabah uyanınca ağızda kötü bir tat olur. Kimilerinde mide bulantısı görülür.
- Bağırsak Florasında bozulma: Katkılı ve hazır yiyeceklerle beslenen, sık antibiyotik kullanan kişilerde bağırsak florası ciddi oranda bozulur. Bu durum ağır vücut kokularına ve nefes kokusuna sebep olur.
- Geniz arkası akıntılar: Halk arasında sinüzit olarak yorumlanan akıntılar Geleneksel Tıp hekimleri tarafından beyinde biriken zararlı maddelerin, balgam sıvısı ile atılıyor olması şeklinde yorumlanır.
Ne yapmak Gerekir?
- Öncelikle kötü nefes ve vücut kokusu derin bir problemin habercisi olabilir. Vücudunuzu arındırmak üzere geleneksel ve doğal tıp anlayışını benimsemiş, uzman hekim yardımı almanızı öneririz.
- Gün içinde çiğnemek üzere yanınızda karanfil ve kakule taşıyabilirsiniz.
- Yemeklerden sonra günlük sakızı çiğneyebilirsiniz.
- Sabah uyandığınızda ağızdaki kötü tat ve kokuyu gidermek için 1 bardak ılık suya limon sıkın ve için. Arzuya göre içine nane suyu ekleyebilirsiniz. Nefesinizi ve midenizi ferahlatacak olan bu karışım aynı zamanda vücudunuzun arınmasını sağlayacaktır.
- Ağız sağlığınızı muhafaza için; diş macunu kullanmayınız. Yerine misvak tozu, ev sirkesi veya halis bal kullanabilirsiniz.
- Bağırsaklarınızı korumalısınız. Hazır gıda tüketmeyin. Probiyotik açısından zengin gıdalara öncelik verin; ev yoğurdu, ev yapımı turşu, sirke, kefir bağırsak florasını yenileyen gıdalardır.
- Karaciğer temizliği yapabilirsiniz (Gerçek Tıp Kitabına başvurunuz.)
- Misvak kullanın. Peygamber efendimiz (sav) her namazdan önce, uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra, gün içinde sürekli misvak kullanmıştır. “ Misvakta on hassa vardır: Ağzı tayyib eder, diş etlerini güçlendirir, göze cila verir, balgamı giderir, dişin çürümesini önler, melaikeyi sevindirir, sünneti icra etmenizi sağlar, Rabbi razı eder, hasenatı arttırır, mideye sıhhat verir.”[1] Hadisi Şerifinde misvağın en güzel ağız bakım malzemesi olduğu belirtilmiştir.
Unutmayın, sağlıklı bir vücutta ifrazatlar (göz, kulak, burun akıntıları, ter, saç dökülmesi gibi) az ve hissedilmeyecek şekilde olur. Eğer vücut ve nefes kokunuz hissedilir düzeydeyse, vücudunuzun arınmaya ihtiyacı var demektir. Deodorant, diş macunu, şampuan ve tüm kokulu ürünler gerçek “kimliğinizi” gizleyen bir kamuflajdan ibarettir.