Home Haberler Elma Sirkesi Yapımı

Elma Sirkesi Yapımı

0

01.05.2014_sirke_yapimi

Sümeyra Kılınç (sademutfak.com)

Sirke eski tıpta ilaç olarak kullanılacak nitelikte bir gıdaydı. Bugün yapılan araştırmalarda kullanılan sirkeler market raflarını süsleyen yapay sirkeler değil, doğal fermentasyon yolu ile elde edilen ev sirkeleridir. Sirkenin “şifa verici” özelliğinden sonuna kadar yararlanabilmeniz için mutlaka ev sirkesi kullanmanız gerekiyor.

Sirkenin şifalı olması sirke içinde  bol miktarda bulunan potasyum ve elma asidine bağlıdır. Sirke sindirime yardım eder, trombosit üretimini normalleştirir, kanı inceltir, kansızlığa iyi gelir, ateş düşürür, sinirleri rahatlatır, kan dolaşımını düzenler. Sirkeyi gıda olarak tüketmenin yanı sıra deri üzerine uygulamak da mümkün. Yıkama sonrası saçlara uygulanan sirke saçınıza canlılık, parlaklık verir ve saç dökülmesini önler. Ev temizliğinde de sirke kullanılır. Çamaşırların ömrünü uzatır, bulaşıkları parlatır. Toz alırken sirkeli su kullanmak evin çabuk kirlenmesini engeller.

Ne sirkesi yapacağınız tamamen sizin üretkenliğinize kalmış durumda. Evinizde bulunan her türlü meyveden hatta bal ve gülden bile sirke yapabilirsiniz. Keskin sirke elde etmek için mayalayacağınız sirke içine mutlaka bir miktar bal (1lt’ye 1 çorba kaşığı) veya sirke anası kullanmanız gerekir.

Çürümeye yüz tutmuş herhangi bir meyveniz varsa onları da sirke yaparak değerlendirin. Elde ettiğiniz bu sirkeyi temizlikte, çamaşır ve bulaşık makinanızda kullanabilirsiniz. Sirke yaparken asla plastik kap kullanmayın. Plastikte hormon sistemini bozan ve kansere sebep olan tehlikeli kimyasallar bulunur. (Bisfenol A)

Sirke yapımı ile ilgili çok çeşitli yöntemler kullanılabilir. Biz tarifimizi Gerçek Tıp kitabı yazarı Aidin Salih’ten aldık.
 
Malzemeler:

İlaçsız Elma (kabukları ile birlikte)
İçme suyu
Bal veya Sirke Anası

Elma Sirkesi Yapımı:

1. Doğal, ilaçsız yetişmiş elmalarınızı yıkmadan dörde bölün. 5lt lik kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısını doldurmalı.
2. Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun(petek bal da kullanabilirsiniz).
3. Sirkenin kapağını kapatın(biraz hava alacak şekilde veya kapak yerine temiz pamuklu tülbent kullanın)ve karanlık, ılık bir yerde 1 ay kadar bekletin. (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir. )
4. Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun. Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın. Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir. Sirke ne kadar uzun beklerse o kadar etkili olur.
5. Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor. Buna ‘sirke anası’ deniyor. Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız. Yalnız sirke anası uzun süre beklemez. Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız.
 
NOTLAR:
Elmalar yıkanmaz çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalar. Elmalarınızı güvendiğiniz bir yerden almadıysanız yıkayın, ancak sirke işlemine başlamadan önce 3 saat mutlaka dinlendirin. Bu şekilde kabukta yararlı bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır.

1 Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012

NO COMMENTS

Exit mobile version