Sadehayat.com
Beyaz leblebilerde nanoteknoloji ile üretilen bir tür katkı maddesi olan Titanyum Dioksit (Ti02) kullanıldığını biliyor muydunuz?
Leblebi Nasıl Üretilir?
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlemler sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır.
Bütün olan leblebiler değişik şekillerde satışa sunulur. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir. 40 civarı değişik leblebi türleri mevcuttur. Raf ömrü uzun olsa da taze tüketilmesi daha makbuldür. Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir.
Beyaz leblebide TiO2
Her beyaz leblebinin kabuğunda katkı maddesi bulunmayabilir. Isıtma ve kavurma işlemi sırasında beyaz leblebi üretiminde kullanılan nohutun kendi yapısından kaynaklanan beyazlaşma ortaya çıkar. Bazı üreticiler ise bu beyazlığı daha keskin hale getirmek için titanyum dioksit kullanırlar. Türk Gıda Kodeksi, zararlı olmadığı gerekçesiyle bu katkı maddesinin kullanımına herhangi bir limit koymamıştır.
Halbuki bugün yapılan araştırmalar, nanoteknoloji ile üretilen titanyum dioksit katkı maddesinin spermlerde ve DNA’da bozulmalara yol açtığını, kansere neden olduğunu tespit etmiştir. Gıdalarda kullanılan nanoteknolojinin zararları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
- Wikipedia http://tr.wikipedia.org/wiki/Leblebi
- Gdd.org.tr