Sadehayat.com
Gıdaları mevsiminde tüketmek vücut sağlığı için son derece önemli. Eski hekimler her canlının, yaşadığı ekolojik sistem içinde yetişen gıdaları tüketmesi gerektiğini söylerdi. Çünkü sindirim sisteminiz ancak yaşadığınız bölgedeki gıdalar için kuvvetli sindirim enzimleri üretebiliyor. Eğer bir gıda, bünyenize yabancıysa, o gıdayı sindirmeniz çok zor. Elbette insanoğlunun vücudunda dünyadaki tüm doğal gıdaları sindirilebilecek enzimler bulunuyor. Ancak yalnızca ekolojik ortamımızdaki gıdalar sindiren enzimler aktif haldedir. Diğer enzimlerse “uyku” halinde bekliyor.
Ayrıca yapılan araştırmalar, sebzelerin kendi mevsiminde yetiştirildiği zaman vitamin ve mineral açısından zengin olduğunu gösteriyor. Mevsim dışında tüketilenlerin ise vücuda faydası yok denecek kadar az.
Kış sebzeleri, bu mevsimde ihtiyaç duyulan tüm özellikleri karşılayacak şekilde yaratılmış. Bol köklü, mineral ve vitamin deposu olan kış sebzelerimiz var. Özellikle toprak altında yetişen sebzeler bu açıdan çok zengin. Kış sebzeleri sindirim sistemini kuvvetlendiriyor, kan dolaşımını arttırıyor ve tıkanıklıkları önlüyorlar. Geleneksel Tıbbın tabiriyle vücudu “ısıtıyor”. Yetişmesi zaman alan sebzelerin ısıtıcı özelliği de fazla oluyor.
Aralık Ayında Hangi Sebzeler Tüketilebilir?
Yer Üstünde Yetişenler: Brokoli, karnabahar, pırasa, brüksel lahanası, beyaz ve mor lahana enginar.
Kök sebzeler: Havuç, patates, kırmızı pancar, kereviz, şalgam.
Yeşil yapraklılar: Ispanak, hindiba.
Meyveler: Elma, ayva, Trabzon hurması/cennet meyvesi.
Ve her mevsim tüketilebilen; maydanoz, dereotu, soğan ve sarımsak.
Sebzelerinizi yerli- köylülerden alın. GDO’suz ve tarım ilaçsız, suni gübresiz olmasına özen gösterin. Özellikle kök sebzelerde BETA toksinli ithal tohumlar, tarım ilaçları ve suni gübre kullanılabiliyor.
Kaynaklar:
1. Naturalnews.com
2. Eattheseasons.com
3. Whfoods.com