7.5 C
İstanbul
25 Kasım 2024, Pazartesi

Satın Al

spot_img

GDO’lu Ürünleri Etiketleyin: Ne Yediğimizi Bilmek İstiyoruz

Çeviri: Kevser Yılmazer (sadehayat.com)

ABD Kaliforniya’da GDO’lu ürünlerin etiketlenerek belirtilmesi oybirliği ile kabul edildi. Çıkması muhtemel yeni yasaya karşı GDO’lu gıda sektörünün öncülerinden Monsanto “Yediklerinizin içeriğini bilmenize ne gerek var? Bize güvenin, biz gıda firmasıyız. Yalan söylememiz mümkün mü?” sloganlarıyla propagandasını hızlandırdı.

Hükümet bireyler üzerindeki bazı yetkilerini özgürlüklere müdahale edici şekilde kullanıyor. Örneğin, devlet çocuklarımıza aşı yaptırma zorunluluğu koyuyorsa, bu özgürlüğümüzün ihlal edildiği anlamına geliyor. Ya da çiğ süt içmeyin, kanser bitkisel ilaçlarla tedavi edilemez gibi kısıtlamalar hükümetin yanlış yönlendirmelerinden birkaçıdır.

GDO etiketlemesi yaptırımı hükümetin halka karşı uygulaması değil, aksine halkın GDO ürünleri kullanan şirketlere karşı yaptırımıdır.

Şirketler Gerçekleri Açıklamaya Zorlanıyor

GDO’lu ürün kullanan ya da satan firmalar dürüstçe ne kullandıklarını belirtmeliler. Yasa çıkmadan önce şirketler kullandıkları ürünleri sır gibi saklıyorlardı. Hala yasa çıkmamış olsaydı hepimiz yakında melamin, insan cenin hücreleri ve şüpheli kimyasallar içeren ürünleri tüketiyor olacaktık.

Biyoteknoloji endüstrisinin kuralları yozlaşmış devlet bürokratları ve siyasetçilerinin de üzerinde, çünkü yeterli paranız varsa herhangi bir yasal düzenlemeyi engelleyecek gücünüz de var demektir. Bu tarz halk gücünü engelleme tedbirlerin altında yatan sebep ise seçmenlere ulaşabilecek ve yolsuzlukları bertaraf edebilecek insanlara karşı hala yasama mekanizmasının işliyor olmasıdır.

GDO etiketlemesi insanların gönül rahatlığıyla yiyecekleri tüketmesini sağlayacak ve şirketleri dürüst olmaya sevk edecek düzenlemelerin temel adımıdır.

Serbest Piyasada Gıdalar Hakkında Doğru ve Gerçek Bilgiye Sahip Değiliz

Serbest piyasanın en temel kavramlarından biri tüketicinin ve üreticinin aldığı ve sattığı ürünler hakkında doğru bilgiye sahip olmasıdır. Bu herhangi bir piyasa etkinliği için esas kuraldır. Fakat GDO’lu ürün satan firmalar doğru bilgiyi kendilerine saklayıp, tüketiciden gizliyorlar Dolayısıyla tüketicilerin doğru bilgiye ulaşamadığı, aldığı ürünün içinde ne olduğunu bilmediği piyasa serbest piyasa değil, GDO’lu ürün pazarlayan gıda firmalarının oluşturduğu yapmacık piyasa oluyor. Tüketici C vitamini alıyor çünkü C vitamini istiyor. Ekmek alıyor çünkü ekmek yemek istiyor. Ama aldıklarının sadece C vitamini ve ekmek olmadığını bir GDO ürünü olduğunu bilmiyor. GDO’lu ürünleri alan herkes bilmeden genetiğiyle oynanmış maddeleri vücuduna sokmuş oluyor. Bu serbest piyasa değildir. Bu şeffaflık değildir. Bu sadece düzenbazlıktır.

Eğer GDO’lu Ürünler Zararsızsa, Neden Gıda Firmaları Etiketlerinde Belirtmek İstemiyor?

             Genetiği değiştirilmiş tohumlar çiftçilere diğer tohumlardan farklı olduğu söylenerek pazarlanıyor ve çiftçi hasatının bol olacağına dolayısıyla daha fazla para kazanacağına inandırılıyor. Fakat iş gıda etiketlemesine gelince firmalar ağız değiştiriyor ve Gıda ve Tarım Kurumuna GDO’lu tohumların diğer tohumlardan farklı olmadığı, dolayısıyla etiketlerde yer almasının gereksiz olduğu açıklanıyor. Bir ürün aynı anda hem farklı hem de farksız nasıl olabilir? Bu çelişkili, ikiyüzlü açıklamaları bir gıda firması değil de bilinçsiz, herhangi biri söylüyor sanki.

Rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu apaçık bir yalandır. Yalanın bu kadar rahatlıkla söylenebilmesi ise tüketicinin aldığı ürün hakkında bilgi sahibi olmamasından ya da olmak istememesinden kaynaklanıyor.

Firmalar şeffaf olmayan bu pazarlama yöntemini seviyor. Eğer doğruyu söylerlerse tüketiciye doğru bilgiyi aktarmak zorunda kalacaklarından gelirlerinin zarar göreceğini biliyorlar. Güçlü firmalar ise hükümetle anlaşarak bir şekilde tüketiciyi aldatmanın yollarını buluyor.

Tüketici gerçekleri devletten de firmalardan da duymak istiyor?

Bilinçli tüketiciler şeffaflık talep ediyor. En doğal hakkı olarak verdiği vergilerin, paraların nasıl ve nerelere kullanıldığını bilmek istiyor.

GDO’lu ürünler sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden satın aldığımız yiyeceklerin doğru içeriğini bilmek istiyoruz. Bu bilgi devletin halkına sağlaması gereken haklardan biridir.

Kaynak: Naturalnews

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,489BeğenenlerBeğen
1,430TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar