9 C
İstanbul
25 Kasım 2024, Pazartesi

Satın Al

spot_img

Ateşlenmekten Korkmayın! Ateş Bağışıklığın Bir Silahıdır

Ateşlenmekten Korkmayın! Ateş Bağışıklığın Bir Silahıdır

Derleyen: Güzide Ülger (www.sadehayat.com)

Hastalıkların birçoğunda ateş yükselmesi görülür. Günümüzde ise ateş korkulacak bir belirti olarak algılanmaktadır. Ancak Geleneksel Tıbba göre ateş, iyileşmenin ta kendisidir.

Anneler ateşten korkmayın!
Ateş, birçok anne-babanın korkulu rüyasıdır. Hatta bu endişe paranoya düzeyine ulaştığında, paniğe kapılan ebeveynler çocuk aksırıp tıksırmaya başladığında ateş ‘yükselebilir’ ihtimaline karşı çocuğa ateş düşürücü ilaçlar içirirler.

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda en sık ateşlenme sebebi enfeksiyonlardır. Halbuki 39oC civarı ateş, mikroplara karşı savunmada optimal derecedir. Bağışıklık sistemi ateşi yükseltirken aynı zamanda o mikrobu hafızasına kaydeder ve aynı enfeksiyonla tekrar karşılaşıldığında savunma sistemi hazır hale getirilmiş olur. Sistem artık o mikrobu tanımıştır. Ateş, hastalıklara karşı savunma mekanizmasının fizyolojik bir parçasıdır, dolayısıyla düşman değil, dosttur.

Neden ateşleniyoruz?

Vücudumuzda ısı üretimi ve ısı kaybını ayarlayarak, normal vücut sıcaklığını koruyan mükemmel bir kontrol mekanizması vardır. Vücut sıcaklığını ayarlayan merkez, beynimizde bulunan hipotalamus adındaki bezidir. Hipotalamustaki bu merkez adeta bir termostat gibi çalışır ve normal koşullar altında 36,7 C‘ye ayarlanmıştır. Vücut ısısı 36,7 C’nin altına düşer veya üstüne çıkarsa hipotalamusun mekanizmaları devreye girer.

Ateş yükselmesi; insan bedeninin hastalıkla savaşma belirtisidir ve kişiyi istirahate zorlar. Böylece vücudun ihtiyacı olan enerji, yürümek, çalışmak gibi günlük aktivitelere harcanmamış olur.

Ateşin yükselmesi mikrobik hastalıkların ilerleyerek vücuda zarar vermesini engeller. Aynı zamanda hücrenin sindirim organeli olan lizozomların kolay bölünmesini sağlar. Lizozomlardan açığa çıkan parçalayıcı enzimler, hasta hücreleri, içlerindeki virüslerle birlikte öldürür. Yüksek vücut sıcaklığı, savunma hücreleri olan lenfositlerin de çoğalmasını sağlar. Aynı zamanda vücutta virüsleri öldüren interferon adlı maddenin üretimini arttırır.

Ateşli durumlarda neler yapılmalı?

Ateşli durumlarda şunları yapmak bağışıklık sistemine yardımcı olarak vücudun iyileşme sürecini hızlandırır:

• Ateş sırasında bağırsak hareketleri yavaşlar. Bu nedenle hastaya fazla yemek yedirilmesi doğru değildir. Hafif gıdalarla beslenmek, taze sıkılmış meyve suyu içmek hatta mümkünse aç kalmak gerekir.

• Enfeksiyon sırasında iş yapmak, güç harcamak bağışıklık sisteminin çalışmasında kullanılan enerjinin azalmasına neden olur. İstirahat etmek, vücudun kendini çabuk toparlamasına yardım eder.

• Soğuğa yakın ılık suyla duş almak ateşi dengede tutar ve beyni yüksek sıcaklıkta soğuk tutar ve korur.

• Sirkeli suyla vücudu silmek, ateşi dengeler. Eski hekimler bunun için özellikle gül sirkesi kullanırdı.

• Soğan suyu, zencefil suyu, kekik çayı doğal antibiyotiklerdir. Bağışıklık sistemine destek olur ve mikroplarla savaşmasını kolaylaştırır.

• Sarımsaklı yoğurt hem antibiyotik hem ateş dengede tutma özelliğine sahiptir.

Kaynaklar:
1. Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012
2. http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-34994-173-birakin-cocugunuzun-atesi-yukselsin.html
3. http://www.ilmimercek.net/makale/112932/vucut-sicakligini-kontrol-altinda-tutan-mukemmel-sistem
4. http://www.doktorsensin.com/makaleler/2207/atesli-cocuga-antibiyotik-verilmeli-mi
5. http://lokman-hekim.net/haberler/cocuklarda-ates.asp

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,489BeğenenlerBeğen
1,430TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar