Çeviri: Fatma Sarıaslan (sadehayat.com)
Yazan: D Holt
Bilim adamları ABD’nin New Jersey eyaletindeki Saint Barnabas Enstitüsü’nde genetik müdahale yöntemiyle 30 bebek üretti. Bu bebeklerden ikisinin üç farklı ebeveynin DNA’sını taşıdığı açıklandı.
Prof. Jacques Cohen ve ekibi tarafından geliştirilen yöntemle yumurtasında ‘mitokondrial’ DNA adı verilen ve içlerinde bazı genleri barındıran yapılarda hata olduğu için anne olamayan kısır kadınlardan yumurta alındı. Aynı zamanda genç ve sağlıklı kadınlardan da yumurta alındı. Sağlıklı kadınların yumurtalarından mikroskobik bir iğneyle sitoplazma çekildi. Emilerek alınan sitoplazmayla doğurgan olmayan kadınların yumurtasına takviye yapıldı. Kısır kadının gençleştirilen yumurtası eşinin spermiyle döllendi.
Ancak bu yöntemle dünyaya gelen bebekler, üç farklı ebeveynin DNA’sını taşıdıkları için pratikte iki anneleri, bir babaları oluyor ve bu bebeklerin hücrelerinde “mitokondrial DNA” (mtDNA) denilen yapılardan iki set bulunuyor. Bilim adamları bu yöntemle dünyaya getirilen bebeklerde iki ayrı anneden gelen bu iki genetik setin hangisinin gelecek nesillere taşınacağını merakla bekliyorlar.
“Ooplasmic transplantasyon” adı da verilen yeni tekniğin fikir babası ve ekibin başkanı Dr. Jacques Cohen, alanında saygın bir isim olarak tanınıyor. Ancak Cohen’in ortaya koyduğu teknik, İngiliz bilim adamları tarafından “ahlak dışı” olarak nitelendirildi.
Hammersmith Hastanesi Kısırlık Tedavisi uzmanı Lord Winston, tekniği “rahatsızlık verici” olarak yorumladı. Tekniğin hayvanlar üzerinde test edilmediğini belirten Lord Winston, bu yöntemin gelecek nesiller üzerinde genetik bozukluklara yol açabileceğini belirtti. Lord Winston, tekniğin kısırlık tedavisinde faydalı bir çözüm yöntemi olup olmadığına sonuçlarından emin olmadan karar verilemeyeceğinin altını çizdi.
İngiltere’de kısırlık tedavisi yöntemleri ve araştırmalarını yasal düzenlemeler altına alan Kısırlık Tedavisi ve Embriyoloji Araştırmaları Kurulu da yöntemin İngiltere’de denenmesine asla izin verilmeyeceğini açıkladı.
Bu yöntem -sözgelimi daha uzun çocukları olmasını isteyen- ebeveynlere çocukları için üçüncü bir ebeveyn seçme imkânı sunarken, bebek tasarımı etiği hakkındaki tartışmaları da başlatmış olacak. Gelecek nesillerin genlerinin bozulmasına neden olabilecek bu yöntem hakkında devletlerin alacağı kararlar merakla bekleniyor.
Makale kaynakları:
http://www.dailymail.co.uk
http://www.txtwriter.com/Onscience/Articles/mtDNAtransfer.html
http://roblorinov.wordpress.com
Kaynak: http://www.naturalnews.com/036372_genetically_modified_human_babies.html