7.5 C
İstanbul
25 Kasım 2024, Pazartesi

Satın Al

spot_img

Açlık, Bağışıklık Sistemini Yeniliyor

Oruç, Bağışıklık Sistemini Tamamen Güncelliyor

Amerikalı bilim adamları açlık süresince vücudun zarar görmüş ve istenmeyen hücrelerden kurtulduğunu keşfetti. Kişi yeniden yemeye başladığında kök hücreleri yeni lökosit (beyaz kan hücreleri) üretiyor ve bağışıklık sistemini etkin bir şekilde güncelliyor.

Yemeğin 3 gün boyunca terk edilmesi bağışıklık sistemini tamamen yeniliyor. Hatta bu durum yaşlılarda da geçerli. Uzmanlara göre bu “dikkat çekici bir keşif”.

Birçok diyetisyen orucu eleştiriyor ve açlığın vücuda ciddi zararlar vereceğine inanıyor ancak yeni çalışmalar, açlık sonrasında kök hücrelerin enfeksiyonlarda etkin şekilde savaşan lökosit hücrelerinden büyük miktarda ürettiğini ortaya çıkardı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi (University of Southern California) bilim adamları özellikle kemoterapi sonrası kanser hastaları gibi bağışık sistemi zayıflayan kişilere büyük faydalar sağlayacak bir keşif yaptıklarına inanıyor.

Yaşlıların da açlık / oruç yöntemini uygulayabileceğini belirten araştırmacılar bu uygulamaların bağışıklık sistemini büyük oranda iyileştireceğini ve genel hastalıklara karşı direnç oluşturacağını bildiriyor.

Uzmanlara göre açlık esasen “reset tuşuna basıyor” ve kök hücrelerin lökosit üretmesine sebep oluyor.

Açlık vücuda “tam yol ileri!” komutu veriyor. Kök hücreler çoğalıyor ve tüm sistemi yeniden inşa ediyor.  Aynı zamanda vücut zarar görmüş ve eski hücreleri uzaklaştırıyor. Aslında kişi, açlık döngüsüyle  kullanılıp ortadan kaldırılan hasta ve eski hücrelerin uzaklaştırılmasıyla tamamen yeni bir bağışıklık sistemine sahip oluyor

Prof. Dr. Valter Longo, Gerontoloji ve Biyolojik Bilimler

Araştırma boyunca deneklerden altı ay boyunca iki ila dört gün arası düzenli açlık döngüleri yapmaları istendi. Araştırmacılar çok günlük açlıkların yaşlanmayla ilişkili olan PKA enzimlerini ve kanser tümörlerinin büyümesiyle ilgili olan hormonun da azalttığını tespit etti.

İnsan acıktığında vücut enerjisini  korumaya çalışır ve bunun için de kullanılmayan bağışıklık hücrelerini uzaklaştırır. Özellikle zarar görmüş hücreleri bu amaçla vücuttan çıkarır. İnsanlarda, hayvanlarda olduğu gibi, uzun oruçlarda öncelikle akyuvar sayısı azalır. İnsan yeniden yemeğe başladığında ise yeni lökositler (beyaz kan hücreleri) üretilir. Peki bunlar nereden geliyor?

Prof. Dr. Valter Longo, Gerontoloji ve Biyolojik Bilimler

Eğer bu buluş başka araştırma gruplarının klinik deneylerinde de onaylanırsa açlık tedavisi (oruç tedavisi) özellikle yaşlılar ve kanser hastaları gibi bağışıklığı zayıflayan insanlarda en çok reçetelendirilen tedavi prosedürü haline gelebilir.

Bilim adamları yine de yöntemin beslenme uzmanları ve hekimler gözetiminde yapılması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıca açlık tedavisinin üç günden uzun olmaması konusunda uyarıyor.

Vahagn Maloyan

Kaynak: Naked Science

 

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,489BeğenenlerBeğen
1,430TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar