GDO Nedir?
GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) teknolojisi, herhangi bir organizmaya tek bir gen veya gen grubu ekleme veya çıkarma yoluyla organizmanın yapısını değiştirme veya türler arasında karşılıklı gen değişimini kapsayan bir işlemdir.
GDO Nerelerde Kullanılır?
Modifiye soya lesitini, aroma, glikoz, fruktoz, nişasta, maltodekstrin, riboflavin, folik asit, vitaminler, enzimler, aspartam gibi transgen katkı maddeleri bunlardan bazılarıdır.
Pamuk, kenevir, buğday, pirinç, soya, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, ıspanak, soğan, sarımsak, karpuz, kavun ve bütün meyveler gibi birçok üründe yaygın olarak GDO tohumlar kullanılmaktadır. Bu listeye, aynı bitkilerden elde edilen şeker, un, yağ, hayvan yemi, parfüm, temizlik malzemesi, boya, kumaş ve gübre de eklenebilir.
Genetik Mühendisliği, yenmeyen, yiyecek sıfatı taşımayan organizmaları kullanarak temel besinleri değiştirmektedir. Domatese, soğuğa dayanıklı hale getirebilmek için köpekbalığı geni nakledilirken, patatese, böceklerden korumak için akrep geni nakledilmektedir. Bazı bitkilere ise bağışıklık sisteminden sorumlu insan geni nakledilmektedir.
GDO Ürünlerin İnsan Vücuduna Etkileri
Genetiği değiştirilmiş ürünlerin zaman içerisinde hangi sonuçları doğuracağını gösteren hiçbir uzun süreli araştırma yapılmamıştır.
Genetik Mutasyonlar
Sonuç olarak diyebiliriz ki GDO, bağışıklık sisteminde ve metabolizmada bozulmalar, alerji, yeni doğmuş bebeklerde ciddi hastalıklar, kısırlık, daha önce görülmemiş sakatlıklar, onkolojik hastalıklar, genetik ? mutasyonlar ve ölümlere yol açmıştır. Bu sonuçlar birçok bilimsel araştırma ile de kanıtlanmıştır. (kaynak gerekli)
Şişmanlık ve Obezite
Hastalığın hızla yayılmasındaki en önemli faktörlerden biri GDO ürünlerdir. GDO bazlı katkılar doğrudan kullanılmasa bile hazır mamalar, bebe bisküvileri, hazır meyve suları, gazlı içecekler ve hazır yiyecekler yoluyla vücuda alınmaktadır.
Şişmanlık, ciddi sağlık sorunlarına yol açar, üreme organları ve böbreklerin gelişimini yavaşlatır. İleri yaşlarda diyabete, kalp ve beyin damarlarında tıkanıklığa; yüksek tansiyon, kısırlık, kronik toksik hepatit, safra kesesinde taş, kanser, depresyon gibi hastalıklara neden olur. Şişman çocuklarda, yükün fazlalığından omurga deformasyonuna da sık rastlanır.
Kaynak: Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012