7.5 C
İstanbul
25 Kasım 2024, Pazartesi

Satın Al

spot_img

Evde Doğal Temizlik

Evde sıkça kullanılan temizleyiciler insan sağlığını çok ciddi şekilde tehdit ediyor. Çağdaş insan eskisi gibi yöntemleri kullanmaktansa ‘toplu katliam’ anlamına gelebilecek maddeler kullanıyor. Bu maddeler insanı hastalıklara sürüklerken birçok mikroorganizmaya sebepsiz zararlar veriyor. Böylesine bir kıyımla temizlik ancak zulüm sayılabilir.

Peki doğal maddelerle temizlik mümkün müdür?

Aslında temizlik için su ve toprak yeterlidir.
Ancak şehir hayatında toprak görmenin bile ne kadar zor olduğu düşünürsek böyle keskin bir geçiş hepimiz için mümkün görünmüyor. Doğaya zarar vermeyen maddelerin kullanımını öğrenmek gerekiyor.

Doğal olmayan, petrol ürünü, aromalı kimyasal ağartıcılar, boyalar, çözücüler, incelticiler vs. hem kullanılması esnasında, hem de kanalizasyon sistemi vasıtasıyla yaşadığımız dünyaya derin zararlar veriyor.

Zehirli olmayan doğal temizlik önerilerinden pratik örnekler veriyoruz.

TEMİZLİKTE KULLANILABİLECEK DOĞAL ÜRÜNLER

Boraks: Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen, antiseptik, antifungal (mantar önleyici), antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Boraks yutulursa zehirlidir. (Eczane ve aktarlarda bulunabilir.)

Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsuz olanı tercih edin.

Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.

Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.

Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkanlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır. DİKKAT: Uçucu (esansiyel) bitkisel yağ alırken sentetik olmadıklarından emin olun. Sentetik kokular zararlıdır.

Bitkisel yağ tabanlı sıvı sabunlar (arapsabunu vs.): Bu tür sabunlar hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara tercih edilmelidirler. DİKKAT: Arapsabunu alırken aromasız olmalarına özellikle dikkat ediniz. Ayrıca yanmış yağlardan yapılan birçok arapsabunu çok kötü koku bırakmaktadır.

Kil: Doğada bol bulunan bir mineraldir. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit bulunur. Sarımtırak, kurmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Yapısı itibariyle su çekme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kil daima nemlidir.

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

4 YORUMLAR

  1. ben bulaşık makinesinde sirke + karbonat kullanıyorum deterjan gözünde..mutlaka deneyin cila koyulsa acaba bu kadar berrak ve pırıl pırıl olurmuydu ki !
    bu karışımı banyo tuvalet temizliğinde yada tıkanmış lavobalarda kullanabilirsiniz hemen açıyor
    çamaşırlardada deneyeceğim bakalım nasıl oluyor

  2. Uçucu bitkisel yaglarda; sentetik olmadıgından emin olun diyorsunuzda ondan nasıl emin olabiliriz ki… ve ben kocaelindeki konferansınıza katıldım aktarlardan bile almayın onlarda nerden geldiğini cok bilmiyorlar falan dediniz daglara cıkın kendiniz toplayın dediniz… burda aktardan alabilirsiniz demişsiniz? Ayrıca bu devirde işi gücü bırakıp daglara cıkmak nasıl mümkün olabilir ki ve de biz nasıl anlıycaz o ottan cöpten artı bu şansa kaç kişi sahip… kafamı allak bullak ettiniz artık düşünmek istemiyorum psikolojim mahvoldu. ay o zararlı bu zararlı birde beynime psikolojik komut vererek daha cok zarar görüyorumm ( bence buz dolabı çalışmazken buz dolabının içinde ölen insan gibi…) Bu işin içinden çıkmak mümküm mü ki????

  3. @fatma sivri Kullandığınız ürünlerin nereden geldiğini, nasıl üretildiğini daha önce sormamış olabilirsiniz. Zaten bu durum günümüzün en büyük hastalığı. Biz, size kullandıklarınızın kaynağınızı araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun için elbette hangi ot, hangi çöp bilmalisiniz. Fakat uzmanlaşmak zorunda değilsiniz. Faydalıları bilmeseniz de zararlı olanları öğrenmek zorundasınız. Bu bir tercih değil, en hayati zorunluluktur.

    Kafanızın karışması önceki hataların alışkanlık haline gelmiş olmasındandır. Artık düşünmemek gibi bir şansımız da yok. Kur’an’da bize akletmemiz ısrarla emrediliyorken bu mümkü değil.

    Size ilk önce 2 günde 3 öğün yemek yemeyi tavsiye ederim. Bununla birlikte mutlaka mizaca uygun (kan grubuna göre) doğal ürünlerle beslenin. Tüm sentetik kokuları ve kimyasalları hayatınızdan çıkarın. Bakın aslında sağlıklı hayat çok kolay.

TAKİP ET

11,489BeğenenlerBeğen
1,430TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar